Tuesday, 4 June 2013

NAJIB..JANGANLAH TERLALU KEJAR POPULARITI DIRI, JANGAN KERANA CINA TERGADAI HABIS ISLAM, MELAYU & TANAHAIR


1. Pada 11hb. Mei 2013, UMNO merayakan hari penubuhannya yang ke 63 dengan sembahyang dan tahlil, ucapan bersemangat dari Presiden Najib Tun Razak dan majlis makan malam. Tetapi UMNO pada 2013 ini bukanlah sama dengan UMNO 1946.

2. Pada 1946, pengasas UMNO yang berkumpul di Johor Baru bersemangat untuk menyelamatkan bangsa Melayu dari kehilangan bangsa mereka, dari kehilangan tanahair mereka, dari menjadi rakyat sebuah tanah jajahan British dan hilangnya Melayu di dunia.

3. Perjuangan pemimpin dan ahli pengasas UMNO pada masa itu ialah untuk bangsa, agama dan tanahair. Tidak ada tujuan lain yang menggerakkan mereka, sudah tentu tidak ada kepentingan diri atau niat untuk jadi pembesar negara merdeka dengan upah yang lumayan.

4. Oleh kerana itu mereka dihormati, dialu-alukan dan disokong oleh hampir semua orang Melayu. Mereka adalah pejuang dan jaguh dan orang Melayu datang berduyun-duyun untuk menyertai parti UMNO yang ditubuh oleh mereka.

5. Maka bersatulah Melayu, tanpa mengambilkira pangkat dan darjat, tanpa mempedulikan berpelajaran Melayu, Inggeris atau agama. Mereka semua Melayu samada dari negeri-negeri yang berlainan, dengan raja yang berlainan, atau apa-apa lain yang membezakan mereka.

6. Dan berbaris padat dan rapatlah mereka untuk perjuangan yang suci, perjuangan untuk menyelamatkan bangsa mereka, agama mereka dan negara mereka. Mereka tidak takut, tidak gentar dalam menghadapi kuasa besar British.

7. Dan berjayalah mereka dengan menewaskan Malayan Union, usul satu penjajah terkemuka, satu dari pemenang perang besar dunia. Dan terdirilah negara bangsa Melayu yang merdeka yang dikenali secara rasminya Persekutuan Tanah Melayu. Nama Federation of Malaya ialah terjemahan kepada Bahasa Inggeris dan dianggap oleh orang Melayu sebagai bukan nama rasmi.

8. Itulah UMNO enampuluh lebih tahun dahulu. Mereka disanjung, didukung oleh semua yang berbangsa Melayu di negeri-negeri Melayu dan di mana-mana ada orang Melayu.

9. Tetapi tidak pada hari ini. Sekarang UMNO tidak lagi dipandang tinggi dan tidak lagi disokong seperti dahulu. Sesungguhnya ramai orang Melayu meluat dengan UMNO, anggapnya tidak lagi relevan dan perlu ditolak pun.

10. Kenapa?. Kerana UMNO tidak lagi berjuang untuk bangsa, agama dan tanahair. UMNO ternampak dan memang pun benar, berjuang untuk kepentingan orang-orang tertentu dalamnya dan ahlinya sahaja. UMNO berjuang untuk jawatan dan pangkat, untuk memperkayakan diri, untuk sagu hati, untuk poket sendiri.

11. Untuk ini mereka berusaha mengurangkan kemungkinan diri mereka dicabar, kurangkan kemungkinan diganti oleh sesiapa yang lebih layak. UMNO adalah hak ahlinya, hak pemimpinnya yang sedia ada dan bukan hak orang Melayu. Setelah mereka mendapat tempat jangan benar orang Melayu lain, terutama yang memiliki kebolehan tertentu, menyertai UMNO. UMNO adalah untuk pemimpin dan ahli semasa, dari ketua cawangan kepada ketua bahagian. UMNO tidak perlu tambahan ahli, tidak perlu penyertaan sesiapa lagi kerana ahli yang sedia ada perlu memelihara habuan mereka. Jika terlalu banyak ahli, habuan perlu dikongsi. Dan habuan yang dikongsi tentulah tidak sebanyak sebelum berkongsi.

12. Apa itu perjuangan untuk bangsa, agama dan tanahair! Bukankah yang sudah ada dalam UMNO, sebagai pemimpin atau ahli biasa terdiri dari bangsa Melayu, yang beragama Islam. Perjuangan untuk diri mereka bermakna perjuangan untuk bangsa mereka, bangsa Melayu, agama mereka, agama Islam. Oleh itu perjuangan untuk bangsa, agama dan negara sedang diteruskan, tanpa penyertaan Melayu lain.

13. Kesannya ialah hari ini ahli tidak bertambah selaras dengan pertumbuhan jumlah orang Melayu. Dan mereka terutama yang berkebolehan, yang berbakat tidak dibenar masuk UMNO lagi.

14. Yang boleh menyertai hanyalah yang kurang berkebolehan disbanding dengan yang sudah ada. Oleh kerana penyertaan dalam UMNO mestilah melalui cawangan, yang boleh masuk UMNO ialah yang kurang berkebolehan dari ketua cawangan.

15. Ketua cawangan manusia biasa yang boleh diserang penyakit, bahkan boleh mati pun. Satu hari ketua cawangan terpaksa lepaskan jawatannya. Penggantinya tentulah orang yang memiliki kebolehan yang kurang darinya. Dengan itu kebolehan ketua cawangan akan merosot sepanjang masa, tiap kali pengganti mengambil alih.

16. Dan ini akan terjadi dalam keseluruhan parti. Semakin lama semakin kurang pemimpin UMNO yang berbakat. Semakin lama semakin kurang ahli yang berbakat dan layak untuk menjadi calon dalam PRU. Calon payung terjun yang berbakat akan dikalahkan. Dengan itu pemimpin Kerajaan juga akan terdiri dari yang tidak berkebolehan.

17. Di mana pergi mereka yang berbakat ini?. Mereka pergi ke mana mereka di terima, tentunya parti lawan.

18. Melihat UMNO hanya berjuang untuk diri sendiri semata-mata, dan tidak lagi untuk bangsa, agama dan tanahair, orang Melayu tidak lagi nampak kenapa mereka harus sokong dan jayakan semasa PRU orang yang utamakan kepentingan diri sendiri sahaja. Jika ada sahaja parti lain, mereka akan sokong parti itu. Hanya jika parti lain lebih buruk baharulah sokongan kepada UMNO diteruskan. Inilah yang berlaku pada PRU 13.

19. Mungkin kita boleh tepuk belakang kerana UMNO masih menjadi parti yang menang terbanyak dalan PRU 13. Tetapi ini bukan kerana orang Melayu masih sokong UMNO. Sebenarnya kemenangan UMNO dalam PRU 13 disebabkan mereka tidak ada pilihan. Mereka amat takut kalau-kalau Anwar Ibrahim menang bersama dengan DAP. Akan hancurlah harapan orang Melayu sama sekali. Seburuk-buruknya UMNO, ia masih berbau Melayu, masih lebih mungkin memelihara kepentingan orang Melayu. Justeru itu tidak ada pilihan bagi orang Melayu jika tidak sokong UMNO. Namun demikian dalam PRU 14 UMNO tidak boleh harap keadaan ini berterusan. Jika UMNO tidak bersihkan dirinya dari rasuah dan kepentingan diri, orang Melayu mungkin mencari jaguh yang lain.

20. Demikianlah riwayat dan sejarah sebuah parti politik yang lupakan usul-asal dan sebabnya ia ditubuh. Demikianlah berakhirnya perjuangan yang lari jauh dari matlamat asalnya. Dahulu lain, sekarang lain. Sejarah dan kecapaian dahulu tidak akan meraih sokongan selama-lamanya. Dahulu dahulu, sekarang sekarang. Hanya berharap kepada kata-kata hikmat Hang Tuah, “Tak akan Melayu hilang di dunia” tidak mencukupi. Mungkin Melayu tidak akan hilang di dunia, tetapi apakah jenis Melayu yang tidak hilang ini. Apakah mereka terdiri dari pencuci kasut, pemandu kereta, kuli yang terbongkok-bongkok menyembah bangsa lain yang menjadi Tuan mereka. Dan apakah nasib UMNO? Ia akan jadi cerita dongeng dalam buku kanak-kanak dizaman akan datang.

21. Inilah masa depan yang menunggu UMNO. Inilah masa depan sebuah parti yang cemerlang tetapi sudah hilang kegemilangannya. Inilah masa depan bagi yang tidak mahu sedar dan tidak mahu membetulkan diri.

22. Kata seorang penulis sajak di zaman dulu, “tidak ada yang lebih menyayat hati dari melihat bangsa ku dihina dan ditindas oleh orang”.

Betol cakap Tun bahawa orang melayu sebenarnya hanya risaukan Anwar dan DAP memerintah negara ini selepas PRU13, kerana itu undi UMNO meningkat kali ini. Kalau ikutkan sakit hati apa yang Najib buat untuk bodek undi Cina, memang kebanyakan melayu tak nak keluar mengundi pun. 

Adakah Najib ambil peduli nasihat Tun M dan Tun Daim serta rakyat marhaen seperti kami ini? atau Najib terus lena dibuai mimpi di kayangan dek penasihat-penasihat sekeliling beliau?

12 comments:

 1. Betul sekali,saya sendiri hanya menyokong Umno dan BN pada pilihanraya yg baru lalu.Sokongan saya semata-mata utk menjamin masa depan orang Melayu agar tidak menjadi alat kepada al Jubori dan hamba kepada Cina DAP.Itu jugalah yg di luahkan oleh ramai kenalan saya,yg berpusu-pusu balik mengundi di kampung halaman,semuanya demi ugama,bangsa dan negara,bukan utk memenangkan calun Umno yg korup.

  ReplyDelete
 2. Hamba pun sama, kerana pemimpin melayu dalam PAS langsung tak boleh nak diharap kerana mereka sendiri ditunggang oleh Anwar dan DAP.

  ReplyDelete
 3. saya undi umno sebab saya harap pemimpin melayu bantu melayu, dan bukan anwar jadi pm...so please, bantu melayu wahai pemerintah

  ReplyDelete
 4. apsaaalah najib ni tak nampak2 lagi mainan cina? sedar tak sedar dia dah buat melayu sakit hati dengan umno

  ReplyDelete
 5. terlalu ketara najib membela dan meminta undi cina tapi melayu yg undi ummo cuba bertahan...adil ke?

  ReplyDelete
 6. pemilihan pewakilan nanti pastikan Najib tersingkir sebagai presiden.

  ReplyDelete
 7. SUMPAH, aku akan kempen untuk penganti Najib sebagai Presiden UMNO...Najib semakin hari semakin bodoh. sekarang ni dia dah jadi bodoh sampai ke tulang.

  ReplyDelete
 8. Pada aku Mahathirism bermaksud melaksanakan tindakan undang2 seperti yg diperuntukkan. Anehnya bagi pemimpin pembangkang , bila saja ada tangkapan ke atas pelesit2 mereka maka bergemalah ungkapan kita telah kembali ke era Mahathirism yg mereka cuba berikan persepsi yg negatif.Apakah melaksanakan tindakan undang2 ke atas mereka2 yg jelas mahu mengugat keselamatan negara merupakan satu kesalahan?
  Semoga pemimpin negara dan mereka yg menguat kuasakan undang2 jangan terbawa-bawa dengan perang saikologi peranap2 negara seperti yg kita hadapi sekarang!

  ReplyDelete
 9. Najib must go...

  ReplyDelete
 10. Najib tak bijak di dalam mengurus keperluan kaum-kaum dalam Negara. Masalah nya apabila Najib terlalu mengejar populariti secara menonjol di dalam pemberian pertolongan kepada kaum cina "back-fire" dengan orang UMNO dan melayu meluat dengan Ajib-Gor. Kalau tak silap, Tun M juga memberi pertolongan kepada semua kaum melalui parti politik masing-masing dan tidak menonjol diri dia (Tun M) sebagai saviour kepada kaum-kaum tersebut. Mungkin dengan cara begini, pemimpin-pemimpin kaum masing-masing lebih dihormati dan dihargai.

  ReplyDelete
 11. apa yg najib buat adalah betul. najib berkerja bagai nak rak sejak ambil alih jawatan pm. dia pergi turun padang macam dah tak ada hari esok. pemimpin umno lain banyak garu kepala dari buat kerja. najib bela masyarakat felda yg rata2 melayu. sokongan padu diperoleh di felda. tapi tanpa sokongan kaum cina memang tak dapat 2/3. nak kena jaga juga kaum cina. tapi kaum cina ada perkiraan lain. cina tak undi bn pun even dah diberi banyak benda. kalau jatuhkan najib pun bukannya cina akan undi pemimpin yg naik tu. najib berjaya dari sudut ekonomi. bantuan br1m byk diberi pd bumiputra. kr1m legakan melayu miskin. 1azam pun byk yg dapat melayu. so jgn ckp najib tak bantu melayu. apa yg penting mari rapatkan saf. jgn benarkan red bean army dan cybertrooper pakatan cucuk jarum bagi kita lemah. sebenarnya perkiraan mereka ialah mereka menang pru13. tapi kalah even kaum cina 90% undi pakatan. so kita perhebatkan perpaduan kita semua. kita tentang pakatan habis2an.

  ReplyDelete