Wednesday, 5 October 2011

SAKSI ANWAR PALING KREDIBEL


Muhammad Rahimi bin Osman telah membuat Akuan Bersumpah dan laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Klang pada 6 Oktober 2010, jam 2 petang tentang dengan kaitan dirinya dengan kes liwat II yang membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan.
Rahimi yang juga bekas Setiausaha Sulit Anwar menceritakan secara terperinci latar belakang kejadian kes iaitu bagaimana Mohd Saiful diambil bekerja di pejabat Ketua Umum PKR, Seksyen 16, hinggalah kepada laporan polis dibuat yang dibuat oleh pengadu itu pada 28 Jun 2008.
Kandungan Akaun Bersumpah Muhamad Rahimi Osman adalah seperti berikut :
Saya merupakan bekas Pegawai Khas kepada Dato’ Seri Anwar Ibrahim (‘DSAI’). Saya berkhidmat dengan DSAI pada tahun 2007 hingga pertengahan 2008. Saya bertanggungjawab menyelenggara semua program DSAI semasa kempen Pilihanraya Umum ke 12 (‘PRU 12’).
Semasa berkempen di Kelana Jaya, saya terserempak dengan rakan sekolah saya, Mohd Saiful Bukhari bin Mohd Azlan (‘Saiful’).
Kami bertanya khabar dan saya tanya kepada dia apa yang dia lakukan di sini (Kelana Jaya), saya dengar dia menyokong BN di Facebook. Dia menjawab,”aku dahfed-up dengan side sana”.
Gembira kerana dia ingin membantu dan menyokong Parti Keadilan Rakyat (‘PKR’), saya kemudiannya keluar minum teh dan berbual-bual dengan Saiful pada malam itu.
Sebelum ini semasa di sekolah Saiful memang penyokong kuat DSAI. Dia bersama arwah emaknya selalu berdemonstrasi di jalanraya pada tahun 1998.
Esoknya, saya menjemput dia ke pejabat DSAI di Seksyen 16.
Kami berbual di dalam bilik mesyuarat di Pejabat tersebut. Kemudiannya DSAI masuk dan saya kenalkan dia kepada Saiful. Dia berborak sebentar dengan Saiful dan kemudiannya kami terus berbincang mengenai kempen-kempen PRU 12.
Semasa PRU 12, Saiful ditugaskan untuk membantu saya. Dia membantu saya untuk memasukkan jadual yang saya sudah buat ke dalam komputer dan menghantar kepada petugas-petugas PRU 12 yang berkenaan.
Hari-hari terakhir PRU 12, DSAI memberikan RM4000 kepada saya dan menyuruh saya memberikan RM2000 kepada Shafiq (salah seorang pembantu sukarela) dan RM2000 kepada Saiful. Saya serba salah, Shafiq telah membantu selama 3 bulan tanpa sebarang bayaran, tetapi Saiful cuma baru membantu selama beberapa hari sahaja.
Selesai PRU 12, Saiful cuma datang ke pejabat sekali sekala mengikut waktunya sendiri kerana dia menganggap bahawa dia cuma staff separuh masa atau sukarelawan sahaja di pejabat itu. Saya menguruskan semua jadual DSAI seorang diri.
DSAI meminta dan menekan saya untuk memanggil Saiful semula ke pejabat sebagai staff tetap. Saya buat sepertimana yang disuruh.
Saya berjumpa dengan Saiful dan memintanya datang ke pejabat untuk bekerja sepenuh masa. Saiful beritahu saya, dia serba salah kerana dia pernah kenal rapat dengan Khairil Anas, Pegawai Khas Dato’ Seri Najib.
Khairil Anas membantu Saiful dengan memberikan surat sokongan untuk Saiful meminta biasiswa sekolah penerbangan.
Saiful takut dia akan dilabel sebagai agen dan perisik memandangkan ada beberapa orang rakan lama Saiful yang berkhidmat secara sukarelawan dalam PKR tidak senang melihat Saiful rapat dengan pejabat DSAI.
Malam tersebut, dalam perjalanan ke KLIA untuk menghantar DSAI ke luar negara, saya telah menceritakan masalah Saiful kepada DSAI, termasuk berkenaan hubungan rapat Saiful dengan salah seorang staff Dato’ Seri Najib.
Saiful turut sama dalam perjalanan tersebut tetapi menaiki kereta yang lain. DSAI nampaknya langsung tidak kisah dengan cerita dan keadaan Saiful. Sampai di KLIA beliau cuma bergurau dengan Saiful dengan berkata, “you baik-baik nanti boleh kena bom.”
DSAI terus meminta Saiful berkhidmat di pejabat seperti biasa dan Saiful bersetuju. Semasa dalam pejabat, DSAI sering memanggil Saiful masuk ke dalam biliknya untuk berbual-bual. Saya pelik kerana jarang staff-staff yang lain mendapat layanan yang begitu mesra daripada DSAI.
Walaupun baru sahaja kenal, DSAI nampaknya sangat akrab dengan Saiful.
Kami bekerja seperti biasa dan hampir setiap hari selepas habis pejabat, kami akan melepak di kedai mamak sehingga larut malam.
Saiful sering menerima panggilan telefon dan apabila menjawab panggilan tersebut, Saiful akan lari jauh dari meja kami.
Saya pelik kerana kalau biasanya teman wanita Saiful yang telefon, dia akan jawab depan-depan sahaja. Perbualan telefon itu biasanya berlaku dalam masa setengah jam, diikuti dengan sms berpanjangan.
Satu hari, saya cuba menilik callerID, saya amat terkejut apabila melihat panggilan dan sms tersebut adalah daripada DSAI.
Saiful kemudiannya diberikan satu tugas yang membuatkan hampir semua staff senior di pejabat terkejut, iaitu mengaturkan segala mesyuarat dan pertemuan dengan ahli-ahli parlimen Barisan Nasional (BN) yang kononnya ingin melompat parti pada ketika itu.
Saya berasa hairan kerana Saiful yang cuma dikenali DSAI kurang sebulan diberi kepercayaan untuk membawa satu tugas yang sangat penting dan sangat sulit. Tambahan pula ada kisah mengenai rapatnya Saiful dengan pegawai khas Dato’ Seri Najib.
Saiful selepas itu mula sibuk terbang ke Sabah, Singapura, Bangkok dan Hong Kong. Boleh dikatakan, tiada satu pun staff di pejabat tahu atau mempunyai maklumat tentang pertemuan-pertemuan itu.
Tugas saya cuma mengosongkan jadual DSAI pada hari-hari tertentu untuk ‘mesyuarat sulit’.
Tidak berapa lama selepas itu, saya mengambil keputusan untuk berhenti dari pejabat DSAI memandangkan keadaan pejabat mula stabil dan saya menyerahkan tugas-tugas saya kepada Ibrahim Yaacob, Ketua Staff dan dibantu oleh Saiful sendiri.
Saya mengambil keputusan untuk berhenti kerana ingin menumpukan kepada perniagaan saya yang telah tinggalkan semenjak aktif dalam kerja-kerja politik.
Saya memandang bahawa perniagaan saya adalah jaminan masa depan jangka panjang daripada terus bekerja dalam politik.
Selepas berhenti, saya masih juga datang ke pejabat di waktu lapang untuk membantu dan saya juga sering berjumpa dengan Saiful. Dalam masa yang sama, Saiful sering mengadu bahawa dia berasa tertekan tetapi tidak memberitahu saya apa sebabnya dia tertekan. Bila ditanya mengapa, Saiful akan terus beralih topik.
Pada satu hari, Ibrahim Yaacob menelefon saya untuk mencari di mana Saiful. Menurut Ibrahim, Saiful tidak datang ke pejabat dan tidak dapat dihubungi ketika itu.
Katanya Saiful juga sudah mula menunjukkan tidak minat untuk bekerja dan tidak berdisplin. Saya kemudiannya menelefon Saiful tetapi tidak dapat untuk dihubungi. Saya mengambil keputusan untuk pergi ke rumahnya.
Sesampai di rumah Saiful, saya memanggil dan menunggu selama 20 minit sebelum adiknya, Tati keluar dan mengatakan Saiful sedang tidur. Tati menjemput saya masuk dan memanggil Saiful. Saya mulanya menegur Saiful kerana tindakannya memonteng kerja, Saiful cuma diam dan kemudian memberitahu saya bahawa ada perkara penting yang nak dibincangkannya.
Saiful teragak-agak dan nampak serba salah, kemudian dia menceritakan kepada saya bahawa selama ini dia telah diliwat oleh DSAI. Saya berasa amat terkejut dan cuma berdiam diri. Saya masih dalam keadaan tidak percaya tetapi Saiful nampaknya jujur.
Dia memberitahu saya bahawa sudah banyak kali dia diliwat oleh DSAI. Itulah sebenarnya ‘mesyuarat-mesyuarat sulit selama ini’.
Kami berpakat untuk berjumpa kembali di sebelah malam, saya inginkan cerita yang lebih lanjut mengenai perkara itu.
Malam itu, Saiful menceritakan kepada saya segala insiden yang telah berlaku di mana dia diliwat, bagaimana dia diliwat sehingga saya tidak sanggup untuk mendengarnya. Saiful juga serba salah dan tidak tahu untuk berbuat apa-apa.
Kami cuba mencari penyelesaian untuk perkara tersebut. Kami tidak tahu kepada siapa untuk dirujuk, kalau rujuk dekat Ibrahim Yaacob, sudah pasti Ibrahim akan ceritakan kepada DSAI. Saya kemudiannya berjumpa dengan Dato’ Mumtaz Jaafar.
Saya dan Saiful sendiri mengenali Dato’ Mumtaz dengan rapat pada ketika itu, kerana anak-anak Dato’ Mumtaz adalah rakan-rakan sekolah kami. Dato’ Mumtaz juga merupakan jurulatih kepada adik Saiful dalam acara sukan.
Saya berjumpa dengan Dato’ Mumtaz untuk meminta nasihat dan pandangan sebagai seorang yang lebih berumur.
Dato’ Mumtaz telah membawa saya ke rumah Dato’ Seri Najib dan berjumpa dengan Datin Seri Rosmah. Datin Seri Rosmah sangat terkejut dengan apa yang saya ceritakan. Tidak lama selepas itu, Dato’ Seri Najib pulang dan saya bertemu dengan beliau.
Sehari sebelum itu, Saiful ada berjumpa dengan Dato’ Seri Najib mengadu mengenai apa yang berlaku. Mereka nampaknya seperti ragu-ragu dengan Saiful, namun saya telah menceritakan dengan lebih terperinci.
Walau bagaimanapun, Saiful telah berjumpa dengan Dato’ Seri Najib selepas dia menceritakan kepada saya bahawa dia telah diliwat.
Jadinya, saya amat pasti bahawa tiada konspirasi politik oleh mana-mana pihak dalam kes ini.
Pada 25 Jun 2008, Saiful telah menelefon saya dan berjumpa dengan saya pada waktu tengahari. Dia mengatakan bahawa DSAI meminta beliau untuk pergi ke kondo sekarang.
Saiful amat pasti bahawa DSAI ingin meliwatnya lagi sebab itu kebiasaannya apa yang berlaku. Saiful mula rasa takut dan tidak tentu hala. Setelah berborak dan berbincang, Saiful mengambil keputusan untuk pergi sahaja ke kondo tersebut, kerana jika dia tidak pergi DSAI akan mula mengesyaki sesuatu. Atas dasar keselamatan diri. Saiful nekad pergi ke kondo tersebut.
Malam tersebut, Saiful berjumpa saya dan menceritakan bahawa ada kesan air mani DSAI di dalam badannya. Dia mahukan satu jalan untuk bertindak kerana bukti masih ada.
Saya cuba untuk mencari jalan yang terbaik dan meminta pandangan ketiga. Keesokannya, saya membawa Saiful berjumpa dengan Sdr Ezam Md Noor.
Saiful pada ketika itu masih tidak mandi dan tidak membuang air besar kerana mahu menyimpan apa-apa bukti yang boleh didapati di badannya.
Sdr Ezam menasihati Saiful untuk membuat pemeriksaan kesihatan dahulu untuk mendapatkan repot kukuh bukti yang ada di badan. Kemudiannya berjumpa dengan alim ulama untuk mendapatkan nasihat.
Keesokan harinya, Saiful telah pergi ke Pusrawi untuk membuat pemeriksaan. Oleh kerana Pusrawi tidak dapat menjalankan pemeriksaan lengkap, Saiful terpaksa pergi ke Hospital Kuala Lumpur.
Sejak dari itu, saya gagal menghubungi Saiful sehingga tiba-tiba kami mendengar khabar satu laporan polis telah dibuat oleh Saiful.
Saya dan Sdr Ezam sendiri terkejut mengenai perkara tersebut.
Hanya beberapa jam selepas itu saya dapat menghubungi Pakcik Saiful, Uncle Tuah. Uncle Tuah memberitahu saya bahawa Saiful masih ada di dalam bilik pemeriksaan. Saya bergegas ke HKL untuk berjumpa dengan Uncle Tuah dan Saiful.
Setelah berjumpa dengan Saiful dan berborak seketika, saya mengambil keputusan untuk pulang dan biarkan Saiful berehat.
Saya menerima panggilan telefon bertalu-talu ketika itu tetapi saya enggan menjawab mana-mana panggilan. Saya hanya menjawab panggilan dari Ibrahim Yaacob mengatakan DSAI ingin berjumpa dengan saya di Quality Hotel.
Saya pulang ke rumah berjumpa dengan bapa saya, bapa saya menasihati saya untuk berjumpa sahaja dengan DSAI di Quality Hotel.
Lewat malam 26 Jun 2008, saya tiba di Quality Hotel. Terdapat ratusan penyokong PKR dan juga orang-orang kanan DSAI. Saya naik ke tingkat 10, dibawa oleh Badrul Hisham dan terus berjumpa dengan DSAI.
DSAI kemudian menarik saya di sebuah bilik dan menanyakan saya apa yang telah Saiful beritahu saya. Saya secara ringkas memberitahu DSAI bahawa Saiful telah beritahu saya awal lagi bahawa DSAI telah meliwatnya, termasuk lokasi kejadian seperti kondominium, Hong Kong, Bangkok dan Singapura.
DSAI nampak sangat cemas pada ketika itu dan beliau menyuruh saya untuk tidak memberitahu sesiapa meskipun pihak polis bahawa Saiful telah menceritakan semuanya kepada saya.
DSAI kemudiannya terus mengarahkan peguam Latheefa Koya dan Saiful Izham Ramli untuk menguruskan saya.
Peguam tersebut sedang menyiapkan satu Akuan Bersumpah untuk saya tandatangani. Dalam masa yang sama, saya minta untuk pulang tetapi mereka tidak mengizinkan. Mereka mengarahkan saya untuk tidur di Quality Hotel bersama seorang lagi rakan bernama Rashid.
Saya cuma dibenarkan pulang di bawah pengawasan Pengawal Keselamatan DSAI untuk mengambil barang-barang keperluan.
Tiba semula di hotel, peguam-peguam tadi telah menyiapkan Akuan Bersumpah untuk saya tandatangani. Akuan Bersumpah tersebut tidak dikarang sendiri oleh saya.
Namun, atas dasar keselamatan diri saya menurunkan tandatangan saya pada akuan bersumpah berikut. Hotel tersebut menjadi kubu bagi ratusan penyokong dan orang-orang kanan DSAI. Saya risau apa-apa terjadi kepada saya jika saya enggan memberikan kerjasama.
Saya ditahan di Hotel Quality untuk beberapa hari, malam tersebut juga telefon bimbit saya telah diambil oleh YB Yusmadi dan cuma dipulangkan pada keesokannya harinya.
Dalam tempoh mereka menahan saya, saya tidak dibenarkan pulang ke rumah atau ke mana-mana. Saya dikawal rapi oleh beberapa orang dipercayai penyokong kuat DSAI.
Peguam yang sama juga membuat beberapa pindaan kepada Akuan Bersumpah yang telah saya tandatangani, kali ini tambahan cerita untuk memalitkan nama Dato’ Seri Najib dan Datin Seri Rosmah dalam hal ini.
Cerita palsu telah direka untuk memfitnah Dato’ Seri Najib dan isteri. Pada ketika itu baru saya tahu betapa kotornya permainan politik DSAI dan rasa menyesal untuk menyumbang tenaga selama ini kepada beliau.
Mereka juga telah menyuruh saya membuat rakaman video yang kandungannya palsu belaka dan dikarang oleh mereka sendiri.
Saya kemudiannya dibawa ke Pejabat Pesuruhjaya Sumpah di Old Town Petaling Jaya untuk menandatangani Akuan Bersumpah yang terakhir. Selepas itu saya dibenarkan pulang, tetapi masih dalam pengawasan ketat mereka.
Segala pergerakan saya dipantau dan masa ke semasa mereka kerap menelefon saya. Kemudian mereka meminta saya tidur di rumah DSAI di bawah pengawasan beberapa orang.
Ketika polis menahan DSAI, saya dan Rashid telah dibawa lari oleh orang-orang DSAI ke Tropicana, Hotel Armada dan sebuah pondok agama di Kajang. Saya tidak tahan dan tertekan dengan keadaan ini. Saya tidak melakukan apa-apa kesalahan tetapi dilayan seperti pelarian.
Saya mula memberontak dan tidak mahu mendengar kata-kata mereka. Saya mengambil keputusan untuk pulang sahaja ke rumah. Akhirnya mereka menurut kehendak saya, tetapi masih memantau segala pergerakan saya.
Selepas beberapa bulan, saya masih lagi berhubung dengan mereka. Saya takut untuk melakukan apa-apa tindakan sendiri. Harapan saya cuma DSAI berjaya untuk mengugurkan kes ini. Supaya saya tidak perlu menjadi saksi dan berbohong di mahkamah.
Tetapi keadaan sebaliknya berlaku, saya tidak sanggup untuk menipu dan berbohong. Lama kelamaan, saya nekad untuk menjauhkan diri dari mereka dan mula mencari jalan terbaik untuk saya memperbetulkan kesalahan saya.
Apabila kes liwat bermula di mahkamah dan nama saya telah disebut oleh Saiful, Latheefa Koya telah menelefon saya untuk berjumpa. Saya pergi berjumpa dengan Latheefa untuk mengetahui apa yang mereka mahu, tetapi agak risau jika mereka mula menahan saya kembali.
Saya telah berpesan kepada isteri saya, jika saya tidak kembali dalam masa 4 jam dan tidak dapat dihubungi, terus buat laporan polis. Latheefa cuma meminta saya untuk menandatangani satu lagi akuan bersumpah kerana akuan bersumpah yang telah saya tandatangani dulu sudah hilang katanya.
Saya pura-pura setuju, dia akan menyiapkan akuan bersumpah itu dalam masa beberapa hari dan akan menelefon saya untuk saya tandatangan.
Itulah kali terakhir saya berhubung dengan mereka, saya telah menukar nombor telefon dan berpindah rumah.
Semasa kes bersambung semula dan semakin hangat, Latheefa sekali lagi menelefon saya untuk berjumpa dengan dia dan Peguam Karpal Singh.
Namun saya tidak melayan permintaan mereka sehinggakan DSAI menelefon bapa saya untuk menyuruh saya pergi berjumpa dengan peguam-peguam beliau.
Saya amat sakit hati kerana DSAI beberapa kali menelefon dan menganggu bapa saya untuk memaksa saya. Saya cuma memberitahu bapa saya yang merupakan penyokong kuat DSAI bahawa DSAI ini adalah kaki penipu dan tidak harus dipercayai.
Perbuatan DSAI ini juga telah menyebabkan saya bergaduh dengan bapa saya. DSAI sanggup melakukan apa sahaja termasuk memecah belahkan keluarga saya untuk menyelamatkan dirinya. AIDC

sumber: KLIK

No comments:

Post a Comment