Friday, 18 May 2012

WAJIB BACA: NIK AZIZ DILAPAH HIDUP-HIDUP


BUAT kali pertama Mufti Perak Tan Sri Harussani Haji Zakaria Khamis melondeh serta membongkar cerita lama mengenai kegilaan PAS sehingga menyebabkan masyarakat Islam khusus orang-orang Melayu berada dalam keadaan berpecah belah.

Selain dari itu beliau memberikan nasihat kepada para pemimpin parti itu supaya berhenti dari mengeluarkan  “fatwa” yang songsang sesuka hati kerana ia mengelirukan umat lslam.
Bahkan mufti itu juga menggunakan perkataan “tekong” perpecahan merujuk kepada perbuatan PAS yang memecahbelahkan perpaduan umat lslam di negara ini.

Serentak itu  sambil menjawab tuduhan Menteri Besar Kelantan mengenai dirinya campurtangan dalam politik, Harussani selain menafikan  tuduhan PAS itu bahawa beliau mencampuri urusan politik berkata: “Tuduhan tok guru Nik Aziz  bahawa saya campur politik . . .ia tidak betul, saya selama ini tidak mencampuri mana-mana parti poliltik”.“Bahkan saya tidak pernahpun mendaftar diri sebagai ahli dalam mana-mana parti politik”katanya ketika diminta mengulas komen Nik Aziz.

Bercakap dalam satu pertemuan di pejabatnya di Ipoh, Harussani memberitahu sejarah penglibatan keluarganya dalam politik serta bagaimana tindakan PAS memulau abang iparnya kerana fahaman politik kepartian.

“Bahkan dari awal sejarahnya bapa saya semua ahli UMNO. Tapi apabila tertubuh PAS dan PAS kemudian keluar daripada UMNO, semua  masuk Pas.. tapi PAS waktu itu lebih bertujuan kepada dakwah.

“Berdakwah kepada orang supaya kita ni menjalankan hukum Islam dalam Negara ini dan dalam ceramah berbangkit tentang  masalah  hukum dan sebagainya dan masalah yang wajib kita lakukan,” katanya.

Beliau menjelaskan bahawa “ini cukup baiklah…saya juga pernah mengikuti semasa saya kecil lagi masa itu..bahkan saya baik dengan ketua PAS waktu itu,  namanya …Helmi (minta wartawan semak nama sebenar).

“Dia baik dengan saya, dia sakit saya pergi ziarah dan kami selalu berbual namun …cara dia bercakap dia cukup bersetuju dengan cara perjuangan untuk kita menegakkan Islam di negara ini.
Walaubagaimanapun Harussani menjelaskan ““ akhir-akhir ini kita melihat perkara itu tidak berlaku lagi bahkan saya melihat PAS  sudah menuju seolah –olah menjadi `tekong’ kepada perpecahan umat Islam dan orang Melayu.

“Banyak contoh  boleh diberi seperti umpamanya pada akhir tahun 1970 an berlaku di Kedah. Orang- orang Islam iaitu orang UMNO menyembelih ayam sepikul lebih (terpaksa) dibuang ke dalam sungai  kononnya haram (tidak halal) dimakan.

“Jadi saya katakan sedangkan Yahudi nasarah dibenarkan Tuhan halal sembelihannya bagaimana orang Islam yang sembahyang lima kali sehari, jadi imam pula tidak boleh sembelih. . .  haram.Yang kedua yang paling menyayat hati saya ialah abang ipar saya seorang ahli PAS  dan dia seorang peniaga kedai runcit di tempatnya tu di Kedah jugak..yang datang membeli  banyak orang PAS dan orang UMNO pun ada.

“Kebetulan satu ketika seorang  ketua UMNO di kampong itu meninggal dunia,.jadi abang ipar saya datang menziarah dan kerana itu saja dia dipecat daripada parti dan dipecat dari ahli khairat kematian,” katanya.

Kerana insiden tadi Harussani menjelaskan abang iparnya diboikot sehingga tutup kedai dan kembali  memotong getah semula “..sampai begitu mereka buat dia..jadi dia datang jumpa saya . . .tapi saya kata sabarlah orang begini tak boleh buat apa.

“Banyak lagi yang saya bangkitkan umpamanya akhir-akhir ini kita lihat ceramah-ceramah yang dibuat oleh pemimpin PAS  merupakan kutukan, cacian, laknat sedangkan itu adalah larangan Allah . . . jadi itu bukan dakwah lagi.

“Kalau sudah seorang ustaz, berceramah mengutuk, memaki hamun dan sebagai nya maka orang menganggap itu halal mengikut masa itu..kutukan umpamanya kita lihat saja apabila Majlis Fatwa Kebangsaan mengatakan bahwa (demonstrasi) Bersih 3.0 itu haram kerana telah bertukar corak kepada keganasan sebagainya.
 
“Dia orang kata apa…mufti-mufti tidak lebih daripada anjing, jadi bolehkah kita mengelar orang anjing? Ini satu perkara yang sangat bertentangan samasekali dengan hukum syarak. Jadi kalau itu yang dibawa sekarang maka dia bukan lagi membawa kepada Islam..dia membawa kepada syaitan..parti syaitanlah kalau memaki hamum dan sebagainya. Parti syaitanlah kerana syaitan itu nak membawa kepada perpecahan” ujarnya.

Mufti Perak berkata “bila kita lihat berlaku di Terengganu dan beberapa tempat (sembahyang) dua imam…kita di masjid hanya satu imam, satu kariah itu satu imam. Kita sembahyang sepatutnya  kenapa kita berpecah dan ini dihalalkan oleh pihak pemimpin PAS.Dan ini saya merasa pelik keadaan-keadaan seperti ini sehingga berpecah,dalam sekampung berpecah, kenduri pun berpecah jadi ini buruk sungguh keadaan Islam.

”Bukan buruk daripada orang itu saja bahkan kita melihat seolah-olah syariat Islam itu terlalu buruk..jadi itu yang dinilai orang-orang kafir sekarang.Kerana itu Islam tidak pernah mendapat tempat pada orang kafir di Malaysia kerana melihat keadaan orang Melayu yang beragama Islam,sudahlah hidupnya  susah dalam negeri yang kaya,asyik berpolitik di kedai-kedai kopi dan sebagainya langsung tak buat kerja,berkelahi sesama sendiri.Inilah yang menjadikan masyarakat kita makin mundur dan sebagainya.

“Akhir-akhir ini pula banyak fatwa dikeluarkan iaitu menyamakan tunjuk perasaan Bersih 3.0 itu disamakan dengan saf jemaah bersembahyang..kita sembahyang beribadat bukan tunjuk perasaan kepada Tuhan…kita mengadap bersyukur kepada Allah swt.. Dia (Allah) suruh kita bersatu,  bahkan dalam bersembahyang  kita diwajibkan berjemaah.Bermakna kita bersatu tapi kita di sini sekarang diwajibkan berpecah . . ..itu satu perkara yang bertentangan.

“Kemudian ada pula yang menyamakan dengan mengatakan Omar Ibnu Khattab pernah menunjuk perasaan,sebenarnya Omar tidak menunjuk perasaan tapi dia memulakan dakwah secara terang terangan.Ini kerana Saidina Omar apabila memeluk Islam dia bertanya apakah ini agama yang benar dari Allah,.Rasullulah menjawab ia… kenapa kita duduk bersembunyi.,.dia terus bertakbir  dan  hentam  orang jahiliah.

“Begitu juga isteri-isteri Nabi tidak pernah menunjuk perasaan kepada Nabi kerana tidak cukup makan .. Cuma itulah bila kita tunjuk perasaan ini satu penghinaan kepada sahabat-sahabat Rasullullah .Ini bukan perbuatan orang-orang ahli sunnah tapi perbuatan syiah..dan terakhir ini kita ada mendengar fatwa kata mengundi parti itu masuk syurga, tak mengundi masuk neraka.. apakah neraka syurga ini boleh ditentukan oleh manusia atau ditentukan oleh Allah swt.

“Jadi hal-hal  sebegini sedang berlaku sehingga menimbulkan kegelisahan dalam masyarakat,  jadi kerana itu sebagai seorang mufti bukan kerana politik saya memberi nasihat dan memberitahu bahawa tunjuk perasaan dengan niat untuk mengguling kerajaan itu  satu perkara salah.

“Kerana kerajaan yang sah sekarang diketuai oleh seorang Islam iaitu Yang diPertuan Agong, Raja-raja dan dipimpin sekalipun haram kita memberontak.Tapi sekarang ini orang dah pakai demokrasi, bila pakai demokrasi, kita ada jalan untuk menurunkan kerajaan dengan mengundi  tapi bukan dengan cara tunjuk perasaan, dengan menimbulkan kekacauan ”

Saya tidak mengatakan siapa yang benar siapa yang salah tapi apa yang kita lihat perkara yang dilakukan itu bertentangan dengan hukum syarak. Pertama, dataran itu (Dataran Merdeka) dimiliki oleh DBKL,DBKL tidak membenarkan membuat tunjuk perasaan di situ maka tidak boleh pergi.”
“Kerana Allah menyebut dalam Quran kita tidak boleh masuk ke dalam rumah melainkan  kita minta kebenaran. Jadi kita kiaskan itu hak milik bukan di rumah saja, kalau kampong orang orang tak bagi masuk, tak boleh masuk .

Katanya lagi “Kedua kita tidak boleh merosakkan harta benda tapi kita lihat terang terang (mereka) merosakkan harta benda, memukul orang sehinggakan kereta polis pun dirosakkan, anggota polis dipukul dan seorang wartawan hampir mati kerana mempertahankan anggota polis itu.

“Ini kita pelajari dari tunjuk perasaaan  pertama (Bersih 1.0) kedua (Bersih 2.0) dan ketiga (Bersih 3.0), jadi ini dah tak betul,  jadi kerana  itu saya kata ajarannya banyak menyeleweng daripada ajaran Islam yang berasaskan kepada empat asas.

“Iaitu Islam berasal daripada silmun maknanya kedamaian, yang kedua salamun berasal daripada pokok perkataan salam.Salam maknanya kesejahteraan, yang ketiga sulamun maknanya kita menuju ke peradaban yang tinggi.. .manusia ini meningkat darjahnya, perwatakannya dan yang keempat kita menyerah bulat-bulat kepada Allah.

Dengan nada kesal Harussani berkata “Tapi ini  Islam  dikaitkan dengan semua itu  tadi ..jadi ini yang saya merasa cukup terpanggil dan terkilan untuk membuat kenyataan walaupun saya tidak hadir dalam ,majlis fatwa yang lalu kerana saya dalam keuzuran  tapi saya rasa terpanggil untuk menjawab dalam surat khabar apabila dikatakan ahli majlis fatwa kebangsaan ini tidak lebih daripada anjing.. .bolehkah kita mensifatkan ulama sebagai anjing?.

Katanya “Ini satu perkara yang cukup berat dan saya lihat kalau itu tidak disetujui oleh ketua-ketua PAS tapi tidak ada langsung pun teguran daripada mereka ,sepatutnya mereka menegur orang dibawah supaya tidak bersikap demikian.Tapi seolah-olah mereka menyokong. Saya rasa terpanggil untuk menyatakan yang hak dan saya bukannya daripada parti manapun .

“Tapi apabila diselewengkan maka saya wajib menegur beliau . . . jadi Nik Aziz ini memang patut ditegur kerana terlalu banyak. . . . Nik Aziz pernah mengelar mufti-mufti (sebagai) terompah kayu  dan macam macam lagi dan ini dia memburukkan nama sahabat nabi dengan mengatakan para sahabat tunjuk perasaan kepada Tuhan.

“Kemudian ibadat disamakan dengan tunjuk perasaan  ini semuanya salah jadi kita jangan telan bulat-bulat perkara yang salah..walaupun dia seorang ulama, mungkin  dia terlajak maka itu saya memberi peringatan supaya jangan .  . . . saya tak ada  musuh dengan sesiapa ..selama inipun doa saya tak pernah tinggal tiap-tiap  lima kali sembahyang  minta Allah ampuni seluruh umat Islam.

Menjawab satu soalan bahawa  PAS  sudah  terikut-ikut dengan DAP sehingga dilihat sanggup menggadai prinsip,Harussani berkata: “Peringkat awal dulu kenapa PAS keluar daripada Perikatan? Masa itu  kenapa bila ditubuh Perikatan, PAS keluar kerana tidak mahu sekongkol dengan orang kafir masa itu,  keluarlah fatwa bersekongkol dengan orang kafir jadi kafir..tapi hari ini orang yang terang terang menentang Islam, yang katakan langkah mayat (dia) kalau nak laksana hukum Islam.

“Yang kedua kita melihat Ambiga (Datuk)  sebagai ketua dalam majlis peguam dulu telah merangka beberapa undang undang  untuk menjatuhkan Islam dengan hendak menubuhkan IFC dan (perkara) ini mufti tentang waktu itu.

Beliau hairan kerana “orang  ini pula yang kita sokong, kemudian kita dengar akhir-akhir ini, PAS  melantik orang bukan islam  . . .apakah kita akan mengharap orang bukan Islam untuk membela dan bangun untuk menegakkan islam? “Quran banyak sekali  meletakkan ayat-ayat supaya kita jangan melantik ketua kita orang bukan Islam.

Nasihatnya  kepada puak-puak ini dan umat lslam seluruhnya ”. . . kita (perlu) berhati-hatilah dalam masalah agama ini, kita lihat betul- betul, jangan kita hanya taksub kepada orang atau parti sehingga kita sanggup melakukan perbuatan-perbuatan  yang salah dan melanggar hukum Allah. “
Harussani mengakhiri interbiu itu dengan berkata “Inilah peringatan saya sebagai orang tua yang masih diberi Tuhan kuasa bercakap, kalau tak mahu dengar itu terpulang . . .Kita hanya menyampaikan”, katanya 1. Fatwa Nik Aziz untuk berkawan dengan syaitan;


2. Fatwa Nik Aziz solat & haji adalah demonstrasi.


3. Fatwa Nik Aziz ayat Quran adalah ayat politik.

11 comments:

 1. Terima Kasih Tan Sri Mufti Perak, sangat jelas dan baru kami tahu dan faham, SELAMAT TINGGAL PAS PERAK.

  ReplyDelete
 2. percayalah pas bukan penjuang islam tapi parti yang mahukan kuasa semata-mata...islam hanya diguna utk kaburi umat islam yang jahil agama....sebenarnya kalau nak islam bukan ikut pas tapi ikut Nabi Muhammad saw dan sahabatnya..dalam pas tidak ada ulama...mereka hanya ustaz yang belajar agama tapi takda sorang pun dari mereka bertaraf ulama..kerana ulama ialah orang yg takut Allah...dalam pas yg belajar agama main2kan agama demi kuasa

  ReplyDelete
 3. Selagi ada Nik Aziz selagi tu la kita di kejutkan dgn fatwa giler, songsang, pelik2 dsb yg x pernah kita dgr sblm nie...pengikut dia memang x de kepala otak main pakai ikut je...org melayu islam jadi keliru dia nie ulamak or ahli politik yg menggunakan islam...dah la dia cuma MB kelantan je...cuma org kelantan je bole jatuhkan nik aziz ataupun dia mati awal.

  ReplyDelete
 4. Nik aziz ni pasti dan pasti bukan ulama. Dia seorang guru agama biasa. Dia layak setakat ustaz agama mengajar Kemas je. Fatwa dia sangat bertentangan dengan pandangan ahli Sunnah Wal Jamaah. Fatwanya langsung tidak ada sandaran Quran & Sunnah walhal dalam quran pesan kalau kita ada berbantahan sesama islam dalam sesuatu perkara kembali rujuk kepada Quran dan Sunnah.

  Annisa'[59]
  Wahai orang-orang yang beriman, taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasulullah dan kepada “Ulil-Amri” (orang-orang yang berkuasa) dari kalangan kamu. Kemudian jika kamu berbantah-bantah (berselisihan) dalam sesuatu perkara, maka hendaklah kamu mengembalikannya kepada (Kitab) Allah (Al-Quran) dan (Sunnah) RasulNya – jika kamu benar beriman kepada Allah dan hari akhirat. Yang demikian adalah lebih baik (bagi kamu), dan lebih elok pula kesudahannya.

  ReplyDelete
 5. nik aziz bukan ulamak!!!!

  ReplyDelete
 6. Assalamualaikum, alhamdulillah, ada mufti yang berani bersuara atas pergolakkan ini. Saya sangat terkilan melihat kita sesama islam berpecah sedangkan yang non muslim bergelak ketawa melihat keadaan kita. Dengan keadaan ini, sudah pasti dan saya yakin, kedudukan Islam dan org melayu telah merudum dan akan mengalami kejatuhan di negara sendiri. pergolakkan mengenai agama adalah sesuatu yang amat perlu kita ambil berat kerana itu aqidah kita. Bg saya pengeluaran fatwa biarlah selepas di analisis dari Al Quran dan As Sunnah sbb itu pegangan kita, Untuk Nik Aziz, saya lihat da mcm ayah pin da, cuma still dalam islam, fatwa dikeluarkan tanpa usul periksa, menggunakan perumpamaan yang menyamakan sesuatu yang salah dengan perbuatan di Zaman Rasulullah dulu, ini x patut. sagt x patut. ini lagi menunjukkan Islam membenarkan keganasan sedangkan Islam menekan kedamaian. sungguh x patut..

  ReplyDelete
 7. Betul kruger,

  Ini semua berpunca dari Nik Aziz yang suka bagi fatwa sesuka hati tanpa rujuk Al Quran dan As Sunnah. Rosak sungguh orang tua neh!

  ReplyDelete
 8. Sememangnya betul pendapat mufti maka saya terpanggil menyokong Islam yg sebenar yakni ikutan keperibadian mulia junjungan besar Rasulullah SAW.Maka janganlah sesiapapun memainkan ayat2 Allah utk sekadar sedikit keuntungan duniawi dgn secebis ilmu yg Allah kurniakan.Jika kita terlihat sahabat2 kita waima ulama' terkhilaf maka tegurlah cara berhikmah bukan memaksa pandangan kita pada org lain yg juga diberi Allah ilmu.Ketahuilah bhwsanya Syaitan penghuni syurga ribuan tahun dilaknat Allah atas alasan merasa Ianya lebih baik dari Adam dan Nabi Adam juga dikeluarkan dr syurga atas alasan mengingkari perintah Allah yg kecil maka dimanakah kita berbanding makhluk Allah diatas utk mengatakan kita tidak terkhilaf dlm berdakwah.Maka sahabat2 marilah kita menginsafi dan bertaubat....(wahai sahabat2 ana dr PAS ketahuilah bukan cara menjadi lebih buruk,kasar,biadap,putar belit ayat Allah dan menjengkelkan spt rakan2 kafir yg tidak bertuhankan Allah Azzawajallah berperangai sekiranya hendak membetulkan orang lain yakni UMNO yg bobrok tetapi jadilah contoh yg lebih baik supaya bukan sekadar UMNO dan kafir dpt mencontohi kita tetapi yg utama ALLAH menyayangi kita.Ana fakir ilallallah

  ReplyDelete
 9. Terbaeek Anon 14:41

  PAS kalau betul nak bawa islam bawa betul2. Jangan duk berpakat dgn si kafir yang ada agenda untuk hancurkan umat islam negara ni. Memang betul UMNO ada yang pincang, bincang dengan cara islam untuk basmikan keburukan dalam kerajaan. Saya percaya kalau dibawa cara islam, pasti ada jalan keluar demi kebaikan agama dan rakyat.

  Nik Aziz dan Hadi sudah2la berfatwa ikut sesuka hati dan nafsu. Kami rakyat kat bawah ni nampak dengan jelas PAS dah jadi rosak dek berfatwa ikut suka hati demi mendapat tempat disisi Anwar dan pemimpin2 DAP. Sangat rosak nampaknya.

  Semoga suatu hari nanti umat islam di negara ini kembali kepada islam asli yang dajar Junjungan Besar Muhammad saw.

  Amin....

  ReplyDelete
 10. Pemimpin2 UMNO takda yang sebagus yang rakyat inginkan tapi seburuk2 mereka tidak seburuk Anwar dan pemimpin2 DAP.

  Sedarlah wahai ahlol pas sebelum malaysia jadi s'pork

  ReplyDelete
 11. Setuju dan betul kata TS Mufti. Pengalaman saya, pertamakali saya mendengar pita ceramah pas pada 1983, saya sudah tidak menyukai pas. kata-kata yang yang keluar lebih kepada memfitnah, memburuk-burukan dan mengeji sesama islam (umno). bukan apa dakwah dan unjuran kebaikan. TIDAK RUGI dan 'nothing missing in your life' kalau tidak mendengar ceramah mereka.
  Orang-orang muda tolong ambil ingatan dan pembelajaran ingatan TD Mufti ini.

  ReplyDelete